20 Temmuz 2009 Pazartesi

TOKAT GİBİ CEVAP


Son günlerde Burcun Köyü'ne kurulması planlanan çimento fabrikası hakkında çıkan aleyhte haberler bölge halkını ve muhtarları isyan etme noktasına getirdi.


Önceki gün Burcun Köyü'nde bir araya gelen bölge köy halkı ve çevre köy muhtarları çimento fabrikasıyla ilgili ortak bir basın açıklaması yaptılar.
Çimento fabrikasının kurulacağı bölge ve çevre muhtarları olan Burcun, Selimiye, Yeniköy, Paşayayla, Fethiye, Kavaklı, Kıblepınar ve Toprakocak Köyü muhtarlarını bir araya getiren ortak basın açıklamasında köy muhtarları, fabrika yapılmasının istenmediği açıklamalarının kendileri tarafından yapılmadığını, bu dedikoduları çıkaranların bu dedikoduları ve haberleri bilinçli şekilde yaptıklarını vurgularlarken, bölge ve çevre halkı olarak fabrikanın yapılmasını dört gözle beklediklerini ifade ettiler.
Basın açıklamasında oldukça gergin oldukları gözlenen köy muhtarlarının, bu haberlerin kasıtlı olarak yapıldığını, bunun altında yatan nedenleri de çok iyi bildiklerini söylediler. Ortak basın açıklaması yapan Muhtarlar, kendi adlarına yapılan aleyhte haberlerin devam etmesi durumunda daha sert açıklamalar yapacaklarının da altını çizdiler. Muhtarlar açıklamaların geniş çaplı eylemlere dönüşebileceğinin de sinyallerini verdiler.
Burcun Köyü Muhtarı Hasan Hüseyin Açar, Selimiye Köyü MuhtarıHalim Kocaman, Yeniköy Muhtarı İsmail Ay, Paşayayla Köyü Muhtarı Salih Oruç, Fethiye Köyü Muhtarı Sebahattin Atlı, Kavaklı Köyü Muhtarı Salim Yılmaz, Kıblepınar Köyü Muhtarı Sadık Aydemir ve Toprakocak Köyü Muhtarı Remzi Durmuş'un ortak basın açıklamasını ise Fethiye Köyü Muhtarı Sebahattin Atlı okudu.
Akros Çimento Fabrikasının bulunduğu bölge halkının muhtarları olan 8 muhtarın ortak yayınladığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
Değerli Basın Mensupları, öncelikle bölge köy halkı, çevre köyler ve köy muhtarları olarak hoş geldiniz diyoruz.
Sizler de biliyorsunuz ki son günlerde gündemi bölgemize kurulması planlanan Akros Çimento Fabrikası meşgul ediyor. Sizleri de buraya bu amaçla davet ettik. Akros fabrikası hakkındaki düşüncelerimizi sizlerle ve kamuoyu ile paylaşmak istedik. Bu konudaki düşüncelerimizin bizim ağzımızdan duyulmasının doğru olduğu kanaatine vardık. Bu sebeple Burcun, Paşayayla, Kıblepınar, Yeniköy, Selimiye, Toprakocak, Kavaklı, Fethiye, ve Bayırköy Muhtarları olarak ortak bir basın açıklaması yapmayı uygun bulduk.
Akros firması bölgemize çimento fabrikası kurmaya gelecek dendiğinde, küçük-büyük demeden hepimizi heyecan ve mutluluk kaplamıştı. Ancak zaman geçtikçe bölge halkının umutlarının üzerine kirli oyunlar oynandığını gördük. Ne acıdır ki, Bizans oyunlarını aratmayacak entrikalarla fabrikanın kurulmasını engellemeye çalışanları öğrendik.
Öncelikle saygıdeğer kamuoyunun, son günlerde bir gazete tarafından bilinçli şekilde yanlış yönlendirildiğini söylemek istiyoruz. Bu yanlış yönlendirmeye sözde çevreci olduklarını söyleyen ve bölge halkının hiçbir görüşünü almadan açıklama yapan bazı kişilerin de, bu oyuna alet olduğuna üzüntüyle şahit olmaktayız.
Gazetelerde boy-boy resimleri çıkan, bizim geleceğimiz hakkımızda beyanatlar veren bu kişilerin, neden gelip bizim fikrimizi almadıkları da son derece düşündürücü olup, her türlü yoruma açık bir davranış biçimidir. Değil kendileri, Nüfus cüzdanlarında bile Yenişehir ile alakası olmayan bu kişiler, acaba çevre çıkarları için mi, kendi çıkarları için mi uğraş vermektedirler? Bu sözde ve her türlü yönlendirmeye açık çevreciler, menfaatleri bittiğinde yine bu çevre dostluğunu gösterebilecekler mi acaba? Kimsenin bölge halkının, çevre köylerin kaderini etkileyecek hareketlere girmesini tasvip etmediğimiz gibi, bundan böyle açıklamalarımızda daha sert ifadelere yer vereceğimizi de ayrıca belirtmek istiyoruz.
Son günlerde çıkan haberlerde üstüne basa basa bu bölgenin "OVA" olduğu belirtiliyor. Bu tamamen yanlış ve düzmece bir senaryodan ibarettir. Bölgeyi bilen kişiler buranın bırakın ova olmasını, 3. sınıf tarım arazisi bile olmadığını iyi bilirler. Çimento fabrikası yapılacak yerin de 6. sınıf arazi vasfında olduğu herkesçe bilinmektedir. Bu bölgede sulu tarım yapılmamaktadır. Bu bölgenin adı "KARADİKEN DÜZÜ" olup hiçbir şey yetişmemektedir. Bu bölge, yetkililerin de açıklamalarına göre Yenişehir'in en soğuk bölgesidir. Bunlar gün gibi aşikarken burayı 1. sınıf tarım arazisi olarak göstermek insanların ekmeği ile oynamaktan öte, vicdan sınırlarını da zorlamaktadır. Bu sözlerden sonra hala buranın 1. sınıf tarım arazisi olduğunu iddia edenlere bölge halkı olarak arazi vermek isteriz ki, gelip burada tarım yapsınlar. Yapsınlar ki, fabrikanın girişimlerinden sonra buraya organik tarım adı altında zeytin fidanı diken Zeki Kaptan'ın düştüğü duruma düşsünler. Zeki Kaptan ismini de telaffuz etmişken birkaç kelime etmeden geçemeyeceğiz. Yıllardır kime iş yaptığı bilinen Zeki Kaptan isimli vatandaş, çimento fabrikası kurma çabaları başladığında yangından mal kaçırırcasına bölgede spekülasyonlar yapıp, buradaki temiz insanları kandırarak arazi almış ve araziye zeytin fidanı dikmiştir. Amacı çimento fabrikasına engel olmaktan başka bir şey değildir. Ancak İlahi Adalet kendini göstermiş ve zeytin fidanları kışı geçirmeden kurumuştur. Zeki Kaptan kendi kazdığı kuyuya kendi düşmüş, yalanı ortaya çıkmıştır. Görmek isteyenler gidip zeytin fidanlarını yerinde inceleyip, zeytin fidanlarının halini görebilirler. Ektiği fidanların bir tanesi bile tutmamıştır. Çünkü arazi böyle bir tarıma elverişli değildir.
Bölgemiz yıllardan bu yana Bursa ve çevre ilçelere yoğun bir göç vermektedir. Köylerimizin içi adeta işsizlik neticesinde boşalmıştır. Bölünmüş aileler meydana gelmiştir. Bu fabrika hepimizin ümidi olmuştur. Bu fabrikanın olmaması demek bölgemizin uzun yıllar böyle kalmasını istemektir. Artık bölünmüşlükten, işsizlikten bunalmış insanlar olarak sesimizi yükseltmenin zamanının geldiğini düşünüyoruz. Yetkililerin bu seslenişimize kayıtsız kalmayacağına inanıyor, biliyoruz.
Kurulacak olan çimento fabrikasının ovayı mahvedeceğini ve ova köylerine yakın olduğu yalanı da ortaya atılmakta, bu yalan bölgeyi bilenler tarafından alaycı bir tebessüm ile karşılanmaktadır. Kurulacak çimento fabrikası ovaya 15 km. mesafededir. Çimento fabrikası çevreye duyarlı bir tesis olacaktır. Fabrika yetkilileri bunun teminatını zaten devlet makamlarına vermektedirler. Kaldı ki, 40 yılı aşkındır Bursa Ovası'nın göbeğinde üretim yapan Bursa Çimento fabrikası hala üretimini devam ettirmektedir. Tarıma zarar vermediği gibi, bölgeye yararları olmaktadır. O zaman bu bölgeye çimento fabrikası olmasın diyenler, Bursa Çimento'nun da kalkması için mücadele etsinler de, bizlerde gerçek çevreci olduklarına şahitlik edelim. Ayrıca çimento fabrikaları zararlı olsaydı Bursa Çimento'nun yanına TOKİ Konutları gibi bina yapılmazdı. Çevrecilerin ve bazı kişilerin dediği gibi o zaman Kestel TOKİ Konutlarındaki 716 dairede oturacak ortalama 3000 kişi tehlike altında!..
Bölge halkı olarak aleyhimizde söylenen söylemlerin kasıtlı olarak yapıldığına inanıyoruz. Kimse bizim geleceğimize ipotek koyamaz. Kimse bizim hakkımızda karar alamaz. Buna kimsenin hakkı yok. Geleceğimize ipotek koydurmayız, hakkımızı yedirtmeyiz. Bölge halkı olarak çimento fabrikasının yapılmasını yürekten istiyoruz. Bir an önce fabrika çalışmalarının hızlandırılmasını bekliyoruz. Çocuklarımızın umudu olan fabrikanın yapılmasına olmadık gerekçelerle karşı çıkanları da kınıyoruz. Bunun hesabını gün gelir veremezler.
Son olarak bölge halkının düşüncelerinin bunlardan ibaret olduğunu belirtiyor, saygılarımızı sunuyoruz.
BURCUN YENİKÖY - PAŞAYAYLA KIBLEPINAR SELİMİYE TOPRAKOCAK KAVAKLI FETHİYE BAYIRKÖY KÖYLERİ ADINA KÖY MUHTARLARI.
Ortak basın açıklamalarının ardından muhtarlar birlikte fotoğraf çektirdiler ve bölge halkının aleyhine çalışan kişileri alkışla protesto ettiler.
NİHAT BIÇAK YENİŞEHİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder